Podniky se mohou hlásit do soutěže Inovační firma Zlínského kraje 2023

Dobrý nápad, který firmu posune o kus dál. Na nové trhy, na špičku konkurenčního řetězce, k vyššímu zisku. Právě takové projekty pravidelně oceňuje soutěž Inovační firma Zlínského kraje. Do osmého ročníku je možné se hlásit do 29 září. Organizaci soutěže má na starosti Technologické inovační centrum Zlín.

„Inovační postupy i myšlení jsou dnes už nezbytností, aby firmy se svými produkty uspěly na trhu. Podnikání, které se alespoň z části o inovace neopírá, má dnes jen malou šanci na úspěch. Minulé ročníky soutěže Inovační firma Zlínského kraje ukázaly, že v tomto ohledu nemusíme mít strach, protože u nás ve Zlínském kraji máme řadu šikovných a kreativních podnikatelů, kteří svými nápady a přístupem naplňují podstatu inovačního podnikání. Věřím, že letošní ročník přinese řadu dalších takových úspěšných příběhů a inspirací,“ říká hejtman Radim Holiš.

Podnikatelské subjekty se sídlem ve Zlínském kraji se mohou do soutěže přihlásit s projektem, který uvedly na trh v průběhu let 2021 a 2022, nikoli s projekty teprve plánovanými. Účast v soutěži je bezplatná. Přihlásit se lze přes webové stránky soutěže www.inovacnifirma.cz, vyplněnou přihlášku je potřeba doručit pořadatelům do 29. září 2023.

Přihlášky posoudí tým odborníků složený z podnikatelů a zástupců z oblasti výzkumné a veřejné sféry. Budou sledovat hlavně to, jak jednotlivé inovace pomohly daným firmám zvýšit konkurenceschopnost nebo se prosadit i na zákaznicky náročných trzích. Nejlepší inovační firmy z regionu pořadatelé představí na slavnostním vyhlášení 21. listopadu 2023.

O soutěži

Pilotní ročník soutěže Inovační firma Zlínského kraje se konal v roce 2009, další ročníky pak v letech 2010, 2012, 2014, 2016, 2018 a 2021.

V prvním ročníku zvítězila firma 5M z Kunovic s projektem nových kompozitních a sendvičových materiálů. V roce 2010 si prvenství připsala společnost KOMA MODULAR z Vizovic. Porotu zaujala zejména inovacemi v oblasti nízkoenergetických modulárních staveb, které jsou vhodné pro rychlou a ekonomickou výstavbu. V roce 2012 dominovala Česká zbrojovka, která patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům v regionu. V letech 2014 a 2016 se pak vítězem stala otrokovická strojírenská firma Avex Steel Products zabývající se vývojem a výrobou speciálních skladovacích palet a systémů. V roce 2018 získala titul Inovační firma Zlínského kraje společnost Incinity a její software Invipo, který je mozkem chytrých měst.

Zatím posledním vítězem se v roce 2021 stala firma ON Semiconductor Czech Republic z Rožnova pod Radhoštěm, která se zabývá inovativními řešeními pro energeticky úspornou elektroniku. V soutěži zvítězila se svým projektem leštěných desek karbidu křemíku. Ty díky svým unikátním vlastnostem umožňují výrobu součástek pro velice efektivní spínání a přenos vysokých výkonů. Těchto součástek se využívá například pro delší dojezdy elektromobilů.