TZ TIC: Soutěž Inovační firma Zlínského kraje 2018 již zná svého vítěze

Nejlepší inovace? Software pro chytrá města, nafukovací hračky a katamarán

Šestý ročník, 25 přihlášených projektů, tři ocenění a respekt všem. To jsou základní fakta o právě ukončené soutěži Inovační firma Zlínského kraje. Výsledky byly slavnostně oznámeny dnes v hotelu Baltaci Atrium ve Zlíně. Za aktivitou stojí Zlínský kraj, cílem je podnítit firmy k vyšší míře inovací oceňováním a zviditelňováním nejlepších podnikatelských subjektů. Organizací soutěže je tradičně pověřeno Technologické inovační centrum sídlící ve Zlíně.

První ročník projektu odstartoval roku 2009, následující byly uskutečněny s dvouletými přestávkami v letech 2010, 2012, 2014, 2016 a právě letos. Přihlášené projekty hodnotí odborná komise, v níž nechybějí podnikatelé, investoři či experti na vědu a výzkum. Udělení ocenění představuje především uznáním za kvalitní práci v oblasti inovačních aktivit, zvyšuje prestiž a kredit firmy, napomáhá k dobrému vnímání u zákazníků.

„Letošní ročník soutěže Inovační firma Zlínského kraje potvrdil kvalitní úroveň inovačních firem v kraji,“ říká jeden z hodnotitelů Pavel Švejda z Asociace inovačního podnikání ČR. O tom, že jde v mnoha případech o projekty přesahující svým významem hranice regionu svědčí i to, že čtyři z přihlášených firem byly zařazeny do hodnocení celonárodní soutěže Inovace roku 2018.

Do finále soutěže Inovační firma Zlínského kraje postoupilo pět firem. „Finálové složení ukazuje, že inovace posilující konkurenceschopnost je možné hledat všude – velikost firmy ani obor nejsou limitem. O pomyslné stupně vítězů letos bojovaly jak velké společnosti, tak i menší firmy či živnostníci od strojařů přes plastikáře až po softwarové vývojáře,“ říká k letošnímu ročníku jednatel pořádajícího Technologického inovačního centra Pavel Slováček.

První místo nakonec porota přiřkla inovačnímu projektu zlínské firmy Incinity s.r.o. Jde o platformu pro chytrá města nazvanou Invipo. Umí propojovat data z různých systémů do jednoho celku, nabídnout přehledné sledování výstupů a efektivní řízení chytrých projektů. Díky své modularitě nabízí řešení mnoha problémů ve městech – od zvýšení bezpečnosti provozu přes řízení dopravy až třeba po inteligentní parkování.

Na druhé příčce skončila Fatra a.s., významný světový zpracovatel plastů, který v Napajedlech a Chropyni zaměstnává více než 1 300 zaměstnanců. Do soutěže se přihlásila s projektem Tradiční české nafukovací hračky s novým designem. Cílem bylo rozšířit nabídku hraček s využitím inovativních technologií. Výsledkem je produkt nafukovací stan ve tvaru indiánského teepee. Jeho autorem je designérka Veronika Vašátková a výrobek je chráněn evropským průmyslovým vzorem. Součástí projektu bylo i pořízení nové vysokofrekvenční svařovací technologie.

Pomyslný bronz si ze soutěže odnáší Martin Horák z Bílovic. V nově zrekonstruované bývalé škole v Bílovicích vyrábí nafukovací katamarány. Lodě jsou mimo jiné unikátní tím, že je lze poměrně pohodlně převážet i v autech. Už deset let se jeho firma zabývá výrobou plavidel, své jméno si vybudovala už i v zahraničí, patří k předním evropským výrobcům. Do soutěže šel s projektem Vývoj nového katamaránu MINICAT GUPPY. Pracoval na něm dva roky a přináší zcela nová vlastní technická řešení.

Do finále se probojovaly také firmy Avex Steel Products s.r.o. z Otrokovic a AZUB bike s.r.o. z Uherského Brodu. „Otrokovičtí strojaři, kteří dominovali minulým dvou ročníkům soutěže Inovační firma Zlínského kraje, se letos zapojili s projektem zaměřeným na automatizaci a robotizaci administrativních a výrobních procesů. Uherskobrodská firma, za níž stojí Aleš Zemánek, se věnuje vývoji a výrobě lehokol a tříkolek či vozíků za kola. Novinkou je produkt AZUB Ti-FLY – celoodpružená sportovní tříkolka,“ doplňuje výčet za pořadatele Lenka Kostelníková.

Během slavnostního večera byla udělena i speciální Cena České spořitelny, a.s., která je jedním z partnerů soutěže.  Získala ji firma ZLÍN ROBOTICS s.r.o. Jde o start-up společnost, která se zaměřuje na autorizovaný prodej, servis a systémovou integraci unikátních robotických technologií. Snaží se být i popularizátorem tohoto oboru, představuje moderní technologie studentům a dětem při různých akcích, které pořádá.


Galerie vítězů soutěže Inovační firma Zlínského kraje

 2009 – 5M s.r.o., Kunovice

2010 – KOMA MODULAR s.r.o., Vizovice

2012 – Česká zbrojovka a.s., Uherský brod

2014, 2016 – Avex Steel Products s.r.o., Otrokovice

2018 – Incinity s.r.o., Zlín

 


Vitezove Ifzk Small

Incinity s.r.o.

011 D5 S 8076

Fatra, a.s.

Fatra

MgA. Martin Horák - design

Martin Horak

ZLÍN ROBOTICS s.r.o.

Zlin Robotics